Lees de leukste shopblogs!

Overig

Alles wat je moet weten over de groothandel

Waarschijnlijk doe jij je wekelijkse of dagelijkse boodschappen vaak gewoon bij de supermarkt. Als particuliere is dat ook helemaal niet vreemd. Echter zijn er ook groothandels waar je je spullen kunt kopen. Misschien denk je: mag ik daar wel komen? En is dat niet juist duurder? Hele begrijpelijke vragen als je nog nooit bij een groothandel geweest bent. In dit artikel vertel ik je dan ook alles wat je moet weten over de groothandel. 

Wat is een groothandel?

Een groothandel is eigenlijk een soort grote winkel waar je je producten in grootverpakking kunt kopen (maar ook gewoon losse producten overigens). Veelal wordt een groothandel dan ook gezien als een plek waar bedrijven of horeca hun spullen inkopen om deze vervolgens weer aan de consument te verkopen. Een groothandel is dan ook eigenlijk de tussenliggende stap tussen de fabrikant en de ondernemer. 

Mag ik zomaar inkopen bij een groothandel?

Op de vraag of je als particuliere zomaar in een groothandel mag inkopen kan ik vrij kort zijn: dit verschilt per groothandel, maar meestal mag dit niet zomaar. Een groothandel is namelijk echt bedoeld voor mensen met een eigen bedrijf. Veel groothandels vragen dan ook om een KvK-nummer zodat ze zeker weten dat je bent ingeschreven als bedrijf. Vaak krijg je dan een pasje zodat je de volgende keer met dat pasje naar binnen kunt. Sommige groothandels openen hun deuren ook voor de ‘gewone’ consument. Mocht je dus een keer naar een groothandel willen, check dan eerst even of je daar zomaar naar binnen mag. 

De voordelen van een groothandel

Een groothandel heeft eigenlijk vooral als voordeel dat je er veel in één keer kunt halen en dat het aanbod vaak net iets specialer is dan in de supermarkt. Voor een particuliere is dit misschien gewoon leuk, maar voor een bedrijf is dit erg handig. Hierdoor ben je namelijk niet afhankelijk van de voorraad en het aanbod in de supermarkt. Daarnaast heeft het voor de ondernemer ook als voordeel dat je de betaalde btw terug kunt vragen wanneer je dingen voor je bedrijf koopt. Hierdoor zijn de boodschappen een stuk goedkoper dan wanneer je het in de supermarkt koopt. Daar komt bij dat je tegenwoordig als ondernemer ook bij een groothandel online je inkopen kunt doen. Hierdoor hoef je er dus helemaal niet meer de deur voor uit en kun je je bestelling laten bezorgen of ophalen als deze klaar is gemaakt. Dit bespaart een hoop tijd en tijd is heilig voor een ondernemer.