Lees de leukste shopblogs!

DIY, Overig

Waarom kunststof gevelbekleding in opmars is

Gevelbekleding komt in allerlei soorten en maten, maar de laatste jaren is kunststof gevelbekleding toch echt behoorlijk in opmars. Dat heeft te maken met de veelzijdigheid van kunststof – veelzijdigheid die hout vaak niet of in ieder geval een stuk minder heeft. Maar wat zijn die veelzijdige factoren precies? Waarom is kunststof gevelbekleding zo populair? Een paar redenen.

Je hoeft het amper te onderhouden

Iedereen met houten kozijnen, of dus houten gevelbekleding, weet dat hout niet zomaar vele jaren onbehandeld kan blijven. Elementen zoals regen, zonneschijn en vorst, oefenen vele jaren een stevige druk uit op het materiaal, waardoor het regelmatig behandeld en geschilderd moet worden. Doe je dat niet, dan gaat het hout rotten, krijg je schimmel en ben je na verloop van tijd veel verder van huis. Een houten kozijn dat volledig vervangen moet worden is eigenlijk gewoon een investering die niet nodig hoeft te zijn. Kunststof heeft al die problemen niet. Zowel de kozijnen als de gevelbekleding van kunststof zijn onderhoudsarm en hebben eigenlijk alleen een doekje nodig om het af en toe schoon te houden. Je hebt geen zorgen over houtrot, je hoeft niet bang te zijn voor schimmel. Dit kenmerk is een van de voornaamste redenen waarom kunststof zo populair is.

Het is verkrijgbaar in vele kleuren en patronen

Kunststof is verkrijgbaar in alle kleuren van de regenboog, wat betekent dat je niet langer een compromis hoeft te sluiten. Je kan altijd kiezen wat je wil en daarbij is het ook mogelijk om bepaalde patronen in het kunststof te nemen. Wil je bijvoorbeeld wel de fraaie look van hout, dan neem je kunststof gevelbekleding met een houtpatroon. Dit is niet van echt hout te onderscheiden, waarmee je gevelbekleding in huis haalt die precies bij je wensen past. Ook op dit front doet kunststof dus niet meer onder voor hout.

Het is eenvoudig te monteren

Kunststof laat zich bijzonder eenvoudig monteren, vooral dankzij het feit dat kunststof een stuk lichter is dan hout. Waar je met houten gevelbekleding flink moet tillen, is dat bij de kunststof variant absoluut niet zo. Het laat zich eenvoudig op de plek van bestemming plaatsen en het monteren is zelfs te doen door een beetje handige doe-het-zelver. Wie het wil laten doen door een expert kan dat natuurlijk doen, maar wie zelf graag aan de slag gaat, kan dit prima zelf uitvoeren.

Het is kleurvast

Het mooie van kunststof is, dat het niet te lijden heeft onder UV-licht. Dat betekent dat de kleur vele, vele jaren netjes blijft zitten – ook al schijnt de zon er elke dag vol op. Waar je bij hout regelmatig een schilder moet laten langskomen om het huis weer op te fleuren, blijft de kleur van kunststof goed zitten en kan de schilder thuisblijven. Al deze voordelen betekenen dat kunststof de investering meer dan waard is; je hoeft er immers daarna vrijwel niets meer aan te doen, wat betekent dat je op de langere termijn flink bespaart op het onderhoud van de buitenkant van je huis.