Lees de leukste shopblogs!

Overig

Tips om je magazijn beter te organiseren

Magazijn

Een efficiënt georganiseerd magazijn is van groot belang voor een bedrijf. Niet alleen moet het niveau van de voorraden aangepast zijn aan de vraag die je verwacht en de uitleveringsgraad die je klanten verwachten, ook de precieze locaties waar de producten opgeslagen liggen is cruciaal. Daarom geven we tips om je magazijn beter te organiseren.

Het belang een goed georganiseerd magazijn

Hoe beter een magazijn georganiseerd is, hoe beter een bedrijf de voorraden onder controle heeft en hoe makkelijker de logistieke processen te optimaliseren zijn. Door een goed georganiseerd magazijn win je tijd bij het ontvangen van de goederen, de orderpicking, transfers en inventaristellingen. Bijkomend voordeel is dat je geen geld verliest door te veel tekorten of niet-roterende overstock.

Je magazijn beter organiseren, hoe doe je dat?

In een magazijn waar chaos heerst, is het onmogelijk om efficiënt te werken. Een magazijn beter organiseren kun je het beste als volgt doen:

  1. Het magazijnontwerp herzien 

De eerste tip is om je magazijn zo goed mogelijk te organiseren, is door je magazijnontwerp te herzien. Zorg ervoor dat er duidelijke routes zijn en dat alle producten op een logische plek staan. Dit voorkomt dat medewerkers tijd verspillen met het zoeken naar producten en zorgt ervoor dat orders sneller verwerkt kunnen worden. Daarnaast is het belangrijk om voldoende (magazijn)personeel in te zetten, zodat er geen wachtrijen ontstaan bij de orderpicklijnen. Om het orderpicken sneller te maken is het altijd handig om WMS software te gebruiken. Een voorbeeld van een geavanceerd WMS systeem is MontaWMS

  1. Automatisering

Automatisering is key als je je magazijn beter wilt organiseren. Er zijn diverse softwarepakketten beschikbaar die het orderproces kunnen automatiseren, van het binnenkomen van orders tot het versturen van bevestigingen en track & trace codes. Door gebruik te maken van dergelijke systemen hoeven medewerkers minder handmatig werk te verrichten en kunnen ze zich richten op andere taken. Bovendien is software minder foutgevoelig dan mensen, waardoor de kwaliteit van je webshop logistiek toeneemt. 

  1. Koppel je ERP-systeem aan het WMS 

Door koppelingen met ERP-systemen te maken in je WMS, breng je de verschillende bedrijfsprocessen van jouw webshop samen onder in één systeem. Iedereen heeft toegang tot dezelfde informatie, waardoor de kans op fouten aanzienlijk afneemt. Je werkt dus slimmer, sneller en efficiënter door je processen te verbinden en automatiseren.

  1. Voer kwaliteitscontroles door 

Tenslotte is het belangrijk om orders altijd nog even na te kijken voordat ze verzonden worden. Dit voorkomt dat er foutieve producten worden verzonden en zorgt ervoor dat klanten tevreden zijn met hun bestelling. Voer deze controle uit met een barcodescanner zodat je onmiddellijk weet of het product wel aan de juiste klant of bestelling werd gekoppeld. Je zal snel zien dat het aantal vergissingen drastisch daalt.