Lees de leukste shopblogs!

Interieur

Waarom iedereen rookmelders in huis moet hebben

Waarom iedereen rookmelders in huis moet hebben

Het installeren van een brandalarm is een van de meest voorzichtige maatregelen die je kan nemen om het brandrisico te beheren. Als je nog geen brandalarm hebt geïnstalleerd in je bedrijfsgebouw, overweeg dan om dit zo snel mogelijk te doen. Vergeet namelijk niet dat dit per 1 juli 2022 verplicht is in Nederland. Elke verdieping van iedere woning moet dan beschikken over een brandmelder.

Redenen om een brandalarm te installeren

Als je nog nooit hebt meegemaakt hoe het is om te herstellen van een brand, beschouw jezelf dan als gelukkig. Volgens het Ministerie van Binnenlandse Zaken zijn er jaarlijks zo’n 100.000 branden, waarvan 31 met een dodelijk slachtoffer. Bij 6 op de 10 van deze dodelijke slachtoffers, was er geen rookmelder aanwezig. Door deze nieuwe wettelijke verplichting hoopt de overheid dit aantal naar beneden te halen met 13 dodelijke slachtoffers. Beperk deze risico’s met een rookmelder.

Een brandalarm redt levens

De belangrijkste reden om een rookmelder te installeren is om het gebouw veilig te maken voor werknemers, klanten en jezelf. Een combinatie van rook- en hittedetectoren, sirenes en bellen, detecteer je snel een brand en kan je de bewoners waarschuwen, zodat zij ruim de tijd hebben om het gebouw te verlaten.

Brandmelders verminderen het verlies van eigendommen

Hoewel rookmelders en koolmonoxidemelders niet actief branden kunnen blussen, waarschuwen zij de mensen die dat wel kunnen. Het brandbestrijding proces begint wanneer getraind personeel een kleine brand met een brandblusser bestrijdt en omstanders, gasten of werknemers de brandweer bellen. Hoe sneller de reacties, hoe sneller de brand geblust is en hoe minder schade het gebouw oploopt.

Brandalarmen verkorten de hersteltijd

Minder schade aan het gebouw betekent een kortere periode van stilstand totdat u weer open kunt voor zaken of je weer je woning binnen kan treden om in te leven.

Vergeet niet te testen en een plan op te stellen

De installatie van een rookmelder is de eerste stap in de goede richting, maar onderschat het belang van voortdurende inspecties en testen van de rookmelders niet. Test rookmelders iedere twee maanden een keer door de testknop ingedrukt te houden. Als deze dan alarm slaat op het goede volume, werkt de melder nog naar behoren.

Daarnaast is het van belang om met je gezin of met je team een plan op te stellen over; wat te doen wanneer er brand uitbreekt? Maak duidelijke afspraken over vluchtroutes, geef mensen een duidelijke rol en zorg voor duidelijke afspraken over het achterlaten van eigendommen en het redden van mensenlevens. Dit hoort allemaal bij het installeren van rookmelders. Als je het doet, doe het dan goed.

Geef een reactie