Lees de leukste shopblogs!

Koken & Tafelen

Typische kruiden en specerijen uit het Midden-Oosten

Kruiden en specerijen zijn de basis van elke heerlijke Midden-Oosterse maaltijd; in feite zijn ze wat de Midden-Oosterse keuken uniek maakt. Hier vind je de meest gebruikte kruiden en specerijen in deze keuken, samen met een aantal recepten, zodat je kunt beginnen met experimenteren.

Komijn

Komijn is waarschijnlijk de meest voorkomende van de Midden-Oosterse specerijen en ook een van de meest populaire in de wereld. Het is een sterk, zeer geurig hartig specerij en is de sleutel tot het onmiskenbare aroma en de smaak van falafel. Probeer het eens in deze Falafel, Tahini, en Komijn geroosterde Butternut Squash Sandwich.

Nootmuskaat

In westerse landen wordt nootmuskaat vooral gebruikt in desserts. In het Midden-Oosten wordt de zoete, aardse smaak echter ook gebruikt in hartige toepassingen, zoals in vleesgerechten.

Kardemom

Kardemom wordt in veel dranken gebruikt. Het wordt voornamelijk gemalen gebruikt, maar de peulen worden soms ook gebruikt. De groene peulen zijn meer citrusachtig, terwijl de zwarte wat pittiger zijn met een anijsachtige ondertoon. Kardemom geeft Arabische en Turkse koffie zijn aparte smaak.

Kurkuma

Kurkuma komt vooral voor in vlees- en groenterecepten. Het wordt meestal in gemalen vorm gebruikt en heeft een bittere, licht peperige smaak.

Kurkuma geeft een oranjegele tint en aardse smaak aan de Iraanse klassieker Polo Ba Morgh (kip met saffraanrijst).

Sumak

Door de citrusachtige smaak is sumak een heerlijke toevoeging aan dressings, zoals die in deze geroosterde bieten- en fetakaas-salade.

Bahārāt

Bahārāt betekent specerijen in het Arabisch en het verwijst naar een combinatie van specerijen waarvan de exacte mix kan verschillen per land en regio (en soms zelfs per huishouden). Meestal bestaat het mengsel uit zwarte peper, kardemom, komijn, kruidnagel, koriander, kaneel, nootmuskaat en paprikapoeder. Een mengsel met de naam “sebah baharat” (zeven specerijen) is te koop in delicatessenzaken, speciaalzaken of online.

Karwij

Karwij biedt een licht aardse en toch zoete smaak met een vleugje dille. Karwij wordt gebruikt in pittigere gerechten uit de Noord-Afrikaanse keuken.

Anijszaad

Anijszaad is een van ’s werelds oudste specerijen. Het is populair in zoetwaren en heeft vele medicinale doeleinden.

Piment

Piment wordt in veel soorten voedsel gebruikt, niet alleen in desserts. Je zult zien dat het wordt gebruikt om vlees en stoofschotels op smaak te brengen, maar ook in zoetigheden.

Kaneel

Kaneelstokjes op bord en andere specerijen op achtergrond in specerijenmarkt

Kaneel is over de hele wereld geliefd en wordt vaak geassocieerd met zoete desserts zoals appeltaart. Het wordt vaak geassocieerd met zoete desserts zoals appeltaart. Het is echter ook een veelgebruikte toevoeging aan een shawarma-kruidenmengsel.

Geef een reactie