Lees de leukste shopblogs!

Koken & Tafelen

Wat zijn kikkererwten en zijn ze gezond?

Wat zijn kikkererwten en zijn ze gezond?

Gezond eten is belangrijk, want een gezonde voeding is goed voor lichaam en geest. Ons lichaam heeft de juiste voedingsstoffen nodig om goed te kunnen functioneren en ook om bacteriën en virussen te kunnen bestrijden. Kikkererwten zijn bijvoorbeeld ontzettend goed voor het lichaam, maar wat zijn het en hoe kun je ze gebruiken? In onze blog vertellen we hier meer over.

Wat zijn kikkererwten?

Deze erwten vallen onder de categorie peulvruchten en hebben niets te maken met kikkers. Mocht je dat denken. Kikkererwten worden verbouwd en gebruikt in uiteenlopende gerechten. De kikkererwt werd duizenden jaren geleden al gebruikt in Midden-Azië, maar heeft zijn weg inmiddels ook naar onze supermarkten gevonden. In Nederland worden tegenwoordig ook kikkererwten verbouwd. De naam van de kikkererwt is te danken aan het Latijnse woord cicer. Dat je uitspreekt als ‘kiker’ en vrij vertaald betekent het woord erwt.

De Schijf van Vijf

Deze erwten staan in de Schijf van Vijf, maar wat houdt dat in? De Schijf van Vijf is een wetenschappelijk onderbouwd voorlichtingsmodel dat een optimale combinatie van gezonde producten laat zien. Het zal niet als een verrassing komen dat groente, fruit en drinken in het voorlichtingsmodel staan. En ook graanproducten, aardappelen, vlees, vis en brood. Het zijn peulvruchten en behoort dus tot de categorie groente en fruit. 

Kikkererwten zijn caloriearm

Kikkererwten zijn gezond en helpen zowel het lichaam als de geest. Grote pluspunten zijn dat deze erwten verzadigen en dat ze caloriearm zijn. Vooral veganisten en vegetariërs zijn enorm fan van de kikkererwt dat je in verschillende producten aantreft en voor verschillende gerechten kunt gebruiken. Kikkererwten zijn zowel gedroogd als voorgekookt verkrijgbaar in pot of blik. 

Waar zitten kikkererwten in?

Kikkererwten worden niet zozeer in producten verwerkt, maar je kunt gedroogde of voorgekookte erwten wel gebruiken om ze in verschillende gerechten te verwerken. Van veganistische pannenkoeken tot aan soepen en van overheerlijke salades tot aan een smakelijke vegan curry. Een belangrijke voorwaarde is dat de kikkererwt altijd gekookt moet worden. Rauwe erwten bevatten giftige stoffen die zowel milde medische klachten als milde vergiftingsverschijnselen kunnen veroorzaken. 

Kun je het bewaren?

Ja! Kikkererwten zijn prima te bewaren. Ingevroren kun je ze zelfs tot 12 maanden nog ontdooien en nuttigen terwijl ingeblikte of gepotte kikkererwten goed zijn tot de houdbaarheidsdatum die op het blik of de pot staat. Gekookt kun je ze tot maximaal twee dagen in de koelkast bewaren als je deze in een goed afgesloten bak opbergt.

Waarom kikkererwten gezond zijn?

Deze erwten bevatten veel belangrijke voedingsstoffen die het lichaam helpen om goed te functioneren en om bacteriën, virussen en andere ziektes te bestrijden. De peulvruchten worden dan ook van harte aanbevolen door zowel voedingscoaches als diëtisten. Het product is rijk aan vezels die niet voor een verzadigd gevoel zorgen, maar ook de spijsvertering helpen. Daarnaast bevat de kikkererwt belangrijke mineralen zoals calcium en magnesium. Dus ze zijn ook erg goed voor de botten! We mogen ook zeker niet vergeten dat kikkererwten vitamine E bevatten. En dat is natuurlijk goed voor het beschermen van de huid en de cellen. Begin dus vandaag nog met Gezond Eten!